Madame Manet

Een meisje uit Zaltbommel wordt verliefd op de kunstschilder Edouard Manet

Een theatervertelling gemaakt uit het mooiste onderzoeksmateriaal voor het door ons geschreven boek ‘Madame Manet, Muziek en Kunst in het Parijs van de Impressionisten’.

In verkorte vorm ook in te zetten als ludieke boekpresentatie in uw boekhandel

Ze speelde als eerste pianiste muziek van Wagner in Parijs en dineerde met de impressionistische schilders Renoir en Monet. ‘Een groot muzikaal talent’ noemde de dichter Baudelaire deze vrouw van de koude Hollandse grond. Maar de kunstschilder Edgar Degas waarschuwde ‘Hoedt u voor Suzanne Manet!’, nadat ze de schilderijen van haar man, de beroemde Parijse kunstschilder Édouard Manet, verknipt had.

De pianiste Suzanne Leenhoff is de spil in dit theaterprogramma vol muziek, beelden en verhalen. Suzanne Leenhoff, Madame Manet, uit het provinciale Zaltbommel, zag de eerste grote wereldtentoonstellingen in Parijs. Ze ontving op haar salonavonden kunstenaars als Degas, Zola, Renoir en Monet. Ze flaneerde over de nieuwe boulevards van Haussmann.

Vanaf 1883 beheerde ze de erfenis van Edouard Manet. Op Hollandse koopmanswijze verknipte ze schilderijen van haar man tot meerdere portretten. Een vrouw uit de Betuwse klei in het turbulente culturele centrum van de wereld tussen 1840 en 1906.

Kunsthistorisch Theater met veel schilderijen, verhalen, muziek en geluiden uit Parijs

Ton van Kempen – beeld & verhaal

Nicoline van de Beek – theater

Karin Kuijper – piano (optioneel)