Prostaatkanker

Theater van het Gedeelde Leed

Mevrouw Van Spanje is al 25 jaar werkzaam in een groot warenhuis. Als haar man ernstig ziek blijkt zit ze vol grote en kleine vragen. Ze plakt briefjes op de spiegels: ‘Echtpaar met prostaatkanker snakt naar tips’.
Lotgenoten vertellen haar vervolgens wat doorgaans verzwegen blijft. Eenmaal ingewijd in een wereld van moeheid, angst voor de dood, incontinentiemateriaal en veranderende verhoudingen, realiseert ze zich dat haar relatie er niet zonder kleerscheuren doorheen zal komen. Dapper begeeft ze zich naar huis.

“Ik geloof dat Wim en ik elkaar nooit zo veel en zo lang hebben vastgehouden als in die beginperiode. Ik zei met al m’n lieve omhelzingen dat ik hem niet kwijtwilde.
Dat we zelf moesten beslissen wat de behandeling zou zijn vond ik het allermoeilijkst. We kwamen d’r niet goed uit want Wim vroeg alleen maar: hoeveel tijd heb ik dan nog? Maar dat was voor die arts natuurlijk ook onmogelijk om te zeggen, dus ik zei op een gegeven moment:
Als mijn Wim nou
uw broer was,
en u hield
heel erg
van die broer,
wat zoudt u dan
voorstellen
voor behandeling?
Nou, en die hebben wij toen ook gekozen.” 

 

Een zachtmoedige vertelling, te gebruiken als act op symposia of als opmaat voor het uitwisselen van ervaringen door mensen die te maken hebben met prostaatkanker.

Toon Hermans Huis Hoogeveen: “Een aanrader voor alle inloophuizen. Onlangs boekten wij deze voorstelling in het kader van een thema-avond over prostaatkanker. Met veel humor, mededogen en inlevingsvermogen schetste zij de moeizame weg die haar Wim en zij moeten afleggen. Het publiek was vanaf het eerste moment volledig in de ban van deze ontroerende, bij tijd en wijle hilarische monoloog en gaf met een staande ovatie blijk van zijn enthousiasme. Mede dankzij haar bijdrage werd de avond een doorslaand succes.”

Duur: 55 minuten

Info & boekingen: 0345-531711
Voor de speelagenda zie http://theatervoordezorg.wordpress.com

Regelmatig wordt deze voorstelling financieel mede ondersteund door Stichting Roparun

Recensie door uroloog Arjen Noordzij, Spaarne Ziekenhuis:


Foto: Toreador, gehavend, na de strijd | Redstone Diary, 2000